Passen hardlopen, yoga en mindfulness eigenlijk wel bij elkaar?

[fusion_text]De meeste lopers onder ons en zelfs de minst ambitieuze loper stelt zich meestal
toch een doel: een strakker lichaam, conditie en tijd verbeteren en NO PAIN, NO GAIN.
Dit staat in schril contrast met yoga, dat toch een meer meditatieve bezigheid is waarbij men juist op zoek gaat naar ontspanning van lichaam en geest.
Bij hardlopen worden de spieren langdurig en eentonig belast waardoor ze korter worden. In de yogahoudingen worden de spieren juist verlengd.
Yoga en hardlopen lijken dus in alles elkaars tegenpolen. Juist in die tegenstelling ligt de waarde!
Hardlopen is de ideale cardiotraining, terwijl je bij yoga kracht opbouwt.
Dus: Voor hardlopers biedt yoga en mindfulness een mooie manier om te werken aan ontspanning, souplesse, balans, ademhaling en kracht wat het gemak van hardlopen bevordert.
Yoga helpt daarenboven bij het voorkomen van blessures, want hardlopen is één van de meest blessuregevoelige sporten. Bij elke stap moet je lichaam 2 tot 4 keer je lichaamsgewicht opvangen.
Van de beginnende hardlopers schijnt meer dan de helft het binnen 6 weken op te geven vanwege blessures.
De spieren zijn meestal het probleem niet, pijn aan de knieën, achillespezen, kuiten, schenen, heupen, voeten en onderrug zijn de meest voorkomende klachten.
Veel loopschema’s houden rekening met het opbouwen van het aerobe vermogen, ofwel conditie, dat is de mate waarin spieren van zuurstof kunnen worden voorzien.
Maar pezen en gewrichten zijn veel minder goed doorbloed dan spieren, die kunnen het tempo niet bijhouden.
Yoga helpt hierbij om ze te laten wennen aan belasting.
Zittend beroep of zit je veel achter je PC?
In het dagelijks leven zitten we veel en vaak ook nog voorovergebogen, achter de computer. Op die manier bouwen we veel spanning op in onze bewegingsspieren: de grote spieren in onze rug, schouders en nek.
De houdingsspieren: de diepgelegen kleine spiertjes rondom de wervelkolom, gewrichten, knieÎn, heupen en enkels, worden dan buitenspel gezet, waardoor ze verslappen.
Veel mensen steken hun hoofd teveel naar voren en dan moeten de grote spieren serieus aan het werk in de nek en schouders.
Oplossing
Wie de kin lichtjes intrekt en het hoofd weer boven de romp plaatst geeft de oppervlakkige spieren in nek en schouders de kans te ontspannen. Het skelet en de kleine houdingsspiertjes eromheen doen dan het werk dat ze moeten doen.
Hierin schuilt nu de kracht van RUN & YOGA.
Door het aanpakken van structurele spanningen in het lichaam loop je lichter en heb je minder kans op blessures.[/fusion_text]

Geef een reactie

Yogastudio

Yoga Attic

Den Heuvel 18

Schilde

Contact

Sylvia Brijon

sylvia@runyourmind.be

+32 473 20 32 05